Bekijk al onze vergelijkers

| Wij vergelijken: 🐍 543 tuinslangen in 🏬 8 webshops

Hoeveel water heeft moet ik mijn boom geven?

Heb jij één of meerdere mooie fruitbomen in je tuin staan? Het succes van deze bomen hangt nauw samen met de zorg en aandacht die je aan ze besteedt. Wil je je appelbomen, perenbomen of andere fruitbomen mooi houden, dan is de hoeveelheid water die je ze geeft cruciaal, bijvoorbeeld voor hun groei en vruchtproductie. In dit artikel lees je hoeveel water je jouw bomen moet geven in welke situatie.

Jonge bomen vs. gevestigde bomen

Jonge, pas geplante bomen hebben andere zorg nodig dan hun wat oudere tegenhangers. In de eerste groeijaren van jonge fruitbomen zijn hun wortelstelsel nog in ontwikkeling en hebben ze regelmatig water nodig om een goede basis te vormen. Een pas geplante appelboom heeft bijvoorbeeld in de eerste twee jaar na het planten elke week ongeveer 15 tot 20 liter water nodig, afhankelijk van de bodemsoort en het weer. Dit helpt bij de ontwikkeling van een sterk wortelstelsel dat voedingsstoffen en water efficiënter kan opnemen.

Een appelboom die al meerdere jaren staat heeft daarentegen minder vaak, maar wel meer water per keer nodig. Deze bomen hebben baat bij eens per twee weken water geven, met een grotere hoeveelheid in één keer. Zo moedig je de wortels aan om dieper de grond in te groeien, wat de boom droogteresistenter maakt.

De waterbehoefte van je bomen per seizoen

Hoeveel water een (fruit)boom nodig heeft kan sterk verschillen per seizoen:

  • Lente en zomer
    De lente en de zomer zijn de groeiseizoenen, waarin bomen actief bladeren, bloemen en vruchten ontwikkelen. Tijdens deze maanden hebben bomen regelmatig water nodig, vooral als het lang droog is. Een perenboom kan bijvoorbeeld tot 50 liter water per week nodig hebben, afhankelijk van de grootte en het weer. Het is verstandig om je bomen in de vroege ochtend of late namiddag water te geven, om zo verdamping te beperken.
  • Herfst
    Als bomen zich op de winter voorbereiden, hebben ze minder water nodig, maar niet helemaal niets. Matig water geven versterkt de wortels en helpt bij het opbouwen van reserves voor de winter.
  • Winter
    In veel gebieden zorgt regen ’s winters voor genoeg vocht. In drogere streken of tijdens bijzonder droge winters kan het echter nodig zijn om je bomen ook in deze tijd water te geven, vooral bij jonge bomen die nog aan hun wortelstelsel werken.

De invloed van het weer

Naast seizoensaanpassingen moet je de hoeveelheid water ook afstemmen op het huidige weer. Bij extreme hitte of droogte hebben bomen meer water nodig, terwijl je bij regen minder hoeft te geven. Controleer de grondvochtigheid regelmatig; de grond moet vochtig zijn, maar niet verzadigd, om wortelrot te voorkomen. Dit kun je controleren door een in een hand grond te knijpen. Komt er dan water uit, dan weet je dat je te veel hebt gegeven.

Door je bomen de juiste hoeveelheid water te geven, met oog voor hun groeistadium, het seizoen en de weersomstandigheden, draag je bij aan hun gezondheid en productiviteit. Volg je deze richtlijnen, dan geniet je elk jaar van een bloeiende tuin vol vruchtdragende bomen.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

tuinslang-expert.nl
Logo